Een handgeschreven advertentiebriefje met een paar Polaroid-foto’s eraan. De verkoper prijst een eerste generatie Apple-computer aan. “Echt een koopje voor 75 dollar.”
De man die het slordig afgescheurde briefje schreef, was de mede-oprichter van Apple, Steve Jobs.
Het briefje zou op een veilig nu 60.000 dollar kunnen opbrengen, denkt veilinghuis Bonhams. Dat is geen verrassing, want Jobs is natuurlijk een icoon in de technologiewereld.
Overigens had degene die de Apple toen kocht voor 75 dollar misschien een nog betere deal dan de verkoper van dit briefje. Werkende Apple I-computers gaan nu van de hand voor 270.000 dollar.
Dit is het papiertje van – misschien wel – 60.000 dollar:
Jobs gaf het papiertje met de foto's waarschijnlijk aan iemand waarmee hij al lang bevriend was. Het briefje stamt mogelijk uit 1976, het jaar voordat Apple met de Apple II kwam.
Uit de beschrijving van het veilinghuis: "Jobs noemt de prijs van 75 dollar voor het bord en de handleiding 'een goede deal' en vermeldt zijn postadres en telefoonnummer onderaan."
Hij heeft ook nog twee Polaroid-foto's erbij gedaan. De eerste toont de Apple I op een houten tafel met een toetsenbord, monitor en voeding gedeeltelijk zichtbaar aan de rechterkant. De andere Polaroid toont het Apple I-scherm met de tekst 'Apple Computer Co.' aan de onderkant en Jobs' adres en telefoonnummer voor contact. Jobs heeft onder aan de Polaroid geschreven: '40x24 OR 26 lijnen / beetje vaag omdat de camera bewoog'.
Overigens is het niet vreemd dat dit briefje zo veel geld gaat opleveren. Afgelopen jaar ging een sollicitatiebrief van Jobs uit 1973 nog voor 174.000 dollar van de hand.
Het is natuurlijk wel een stukje technologiegeschiedenis:
Lees meer op Business Insider:
- Steve Jobs manipuleerde mensen om zijn zin te krijgen – dit kun jij leren van de overleden Apple-legende
- Lisa Brennan-Jobs doet opnieuw een boekje open over haar vader Steve Jobs – niet wat je noemt een leuke vader
- Zonder hem had Steve Jobs het nooit gered – zo klom Tim Cook op binnen Apple, het eerste Amerikaanse bedrijf dat $1.000 miljard waard is